HaRgAiLah SebUah PeRtEmUaN keRaNa Di SitU bErmULaNyA kEriNdUaN, hArgAiLah sEbUah PeRkeNaLaN kEraNa Di SitU teRukiRnYa kEikhLaSaN, hArgAiLah sEbUah pErSahAbAtAN kEraNa di SitU LahiRnYa pEngOrbAnAN, hARgaiLah sEbUah peRciNtaAN kEraNa Di siTu HadiRnya keSetiAaN, hArGaiLah kEseMuaNya keRaNa iA meRupAkAn RahMat DaRi TuhAn..

..KITA BERSAUDARA..

Saturday, July 24, 2010

POKOK EPAL

Suatu masa dahulu, trdpt sebtg pokok epal yg amat bsr. Seorg kanak2 lelaki begitu gemar bermain2 di sekitar pokok itu. Dia memanjat pokok itu, memetik serta memakan epal sepuasnya. Adakalanya dia berehat lalu terlelap di perdu pokok epal itu. Bdk itu sayang dgn tmpt permainannya. Pokok epal itu jg suka bdk trsebut.

Masa berlalu...bdk lelaki itu sudah bsr dan menjd seorg remaja. Dia x lagi mghabiskan masanya bermain di sekitar pokok itu. Namun begitu, suatu hari dia dtg kpd pokok epal dgn wajah yg sedih.

"Marilah bermain2 di sekitarku,"ajak pokok epal.

"Aku bkn lagi kanak2, aku x lagi suka bermain dgn engkau,"jawab bdk itu.

"Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang utk membelinya,"tambah bdk itu dgn sedih.

Lalu pokok epal berkata,"Kalau begitu, petiklah epal2 yg ada pdku. Jualkannya utk dptkan wang. Dgn itu kau dpt beli permainan yg kau inginkan.

Bdk remaja itu dgn gembira memetik semua epal dan pergi dr situ. Dia x kembali lagi slps itu.Pokok epal merasa sedih.

Masa berlalu...
Suatu hari, bdk remaja itu kembali. Dia semakin dewasa. Pokok epal sangat gembira.

"Marilah bermain 2 di sekitarku,"ajak pokok epal.

"Aku tiada masa utk bermain. Aku terpaksa bekerja utk mendptkan wang.Aku ingin membina sebuah rumah sebagai tmpt perlindungan utk keluargaku.Bolehkah kau menolongku?"tanya bdk itu.

"Maafkan aku. Aku tidak punyai rumah tetapi kau blh memotong dahan2 aku yg bsr dan kau buatlah rumah drpdnya."

Lalu bdk yg semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal dan pergi dgn gembira. Pokok epal pun tumpang gembira tetapi merasa sedih krn bdk itu x kembali lagi slps itu.

Suatu hari yg panas, seorg lelaki dtg menemui pokok epal itu. Dia sebenarnya bdk lelaki yg pernah bermain2 dgn pokok epal itu.Dia telah matang dan dewasa.

"Marilah bermain2 di sekitarku,"ajak pokok epal.

"Maafkan aku tetapi aku bukan lagi bdk lelaki yg suka bermain2 di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku punyai cita2 utk belayar. Malangnya aku tidak ada bot. Bolehkah kau tolongku?tanya lelaki itu.

"Aku x punyai bot utk diberikan tetapi kau blh potong batang pokok ini utk dijadikan bot. Kau akan dpt belayar dgn gembira,"cadang pokok epal itu.

Lelaki itu merasa gembira dan menebang batang itu dan terus pergi dan tidak kembali lagi.

Namun begitu, pd suatu hari , seorg lelaki yg semakin dimamah usia dtg menuju pokok epal itu. Dia adalah bdk lelaki yg pernah bermain di sekitar pokok epal.

"Maafkan aku. Aku x ada apa2 lagi nak diberikan. Aku sudah berikan buahku utk dijual, dahanku utk kau buat rumah, batangku utk kau buat bot. Aku hanya ada tunggul dgn akar yg hampir mati..."kata pokok epal itu dgn pilu.

"Aku x mahu epalmu krn aku sudah tiada gigi utk makan, aku x mahu dahanmu krn aku sudah tua utk potongnya, aku x mahu batangmu krn aku x berupaya utk belayar lagi, aku merasa penat dan ingin berehat,"jawab lelaki tua itu.

"Jika begitu, berehatlah di perduku,"cadang pokok epal itu.
Lelaki tua itu duduk berehat di perdu pokok epal itu. Lalu mereka berdua menangis kegembiraan.

p/s:
pokok epal itu adalah kedua ibu bapa kita. fikir-fikirkanlah. bagaimana layanan kita terhadap mereka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages