HaRgAiLah SebUah PeRtEmUaN keRaNa Di SitU bErmULaNyA kEriNdUaN, hArgAiLah sEbUah PeRkeNaLaN kEraNa Di SitU teRukiRnYa kEikhLaSaN, hArgAiLah sEbUah pErSahAbAtAN kEraNa di SitU LahiRnYa pEngOrbAnAN, hARgaiLah sEbUah peRciNtaAN kEraNa Di siTu HadiRnya keSetiAaN, hArGaiLah kEseMuaNya keRaNa iA meRupAkAn RahMat DaRi TuhAn..

..KITA BERSAUDARA..

Thursday, September 2, 2010

..:eNaM PeSAnAN kHUsUS UNtUK wAnItA:..


  1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, duduklah atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggalkan solat.
  1. Hidupkan bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjurkan membaca Hadis Fadhilat Amal. Ini adalah amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg akan mendoakan kesejahteraan kedua ibubapanya di dunia dan akhirat.
  1. Baca Al-Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."
  1. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.
  1. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana.

Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galakkan suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di masjid atau surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages