HaRgAiLah SebUah PeRtEmUaN keRaNa Di SitU bErmULaNyA kEriNdUaN, hArgAiLah sEbUah PeRkeNaLaN kEraNa Di SitU teRukiRnYa kEikhLaSaN, hArgAiLah sEbUah pErSahAbAtAN kEraNa di SitU LahiRnYa pEngOrbAnAN, hARgaiLah sEbUah peRciNtaAN kEraNa Di siTu HadiRnya keSetiAaN, hArGaiLah kEseMuaNya keRaNa iA meRupAkAn RahMat DaRi TuhAn..

..KITA BERSAUDARA..

Saturday, May 21, 2011

INGAT LAGI TAK???


Hembusan bayu lembut bertiup
Deru ombak yang memukul pantai
Sayu hati bila terkenangkan
Memori indah bersama
Dengarkanlah lagu kuciptakan
Tanda ingatan tulus buatmu
Moga abadi di sanubari
Bersemi buat selamanya

Segala yang manis pasti ada pahitnya
Begitulah jua hidup bersama
Segala yang indah jadikan hiasan
Segala yang buruk jadikan sempadan

Masih segar di ingatan ku sentiasa
Kenangan menggamit rasa
Tempuhi onak dan duri
Itulah yang diharungi
Janji yang telah kita bina
Tetap kekal abadi

Seandainya dugaan datang menerpa
Hingga dirimu terluka
Usah ditangis hibanya
Kerna aku bersamamu
Mengubat hati yang duka
Demi janji kita

Marilah suburkan kembali
Hubungan dengan kejujuran
Leraikan segala impian
Buktikan dengan keikhlasan
Moga persahabatan ini
Mengajar erti kehidupan
Dalam rahmat Tuhan yang Esa
Bahagia selamanya...


Kawan2, ingat lagi tak lagu ni? Kita pernah nyanyi sama2 kan?Dengan dingin air, hijau pohonan, semuanya jadi saksi betapa semangatnya kita nyanyi lagu ni. Rindu tak saat tu? Rindu kan. Rasa macam nak putar balik masa sebab nak rasa lagi perasaan macam tu. Kit saling meluah, sama2 dah berkongsi rasa. Suka dan duka.

Cuba tengok balik lirik kat atas ni. Best tak? Best kan. Tapi perasan tak, lirik ni betul2 menggambarkan persahabatan kita. Memang betul. Tak semua part dalam hidup kita ni indah2 belaka. Akan ada time kita rasa down sangat. Rasa kecik hati, rasa tersisih, rasa jauh antara satu sama lain. Benda tu biasa dalam sesuatu perhubungan. Tapi kita jangan biasakan sampai jadi virus dalam ukhuwah kita. Bila ada masalah, sama2 kita selesaikan dengan cara paling berhemah. Itu jalan keluar yg sebaiknya. Betul tak?(angguklah...angguklah)

heheh...emosional pulak. Mestilah sebab setiap manusia ada perasaan dan setiap kita cubalah berusaha untuk faham dan jaga perasaan antara satu sama lain. Sebab sahabat yg kita duk berkomunikasi hari2 tu bukan kasut bola, bukan cawan McD, bukan jugak roti gardenia. Tapi mereka ialah manusia yang setiap seorang mempunyai perasaan dan hati. Kan kan kan???So, sebelum kita nak orang faham kita, kita cuba faham orang. sebelum kita nak orang selami situasi kita, kita cuba selami situasi sahabat2 kita. Kalau semua orang cuba dan bersedia untuk berbuat demikian, insyaAllah ukhuwah kita akan terasa lebih indah....

Hmm...dah la kot..Harap2nya sahabat2 menerima mesej ini dengan jelas dan juga dengan hati yg terbuka...kerana ukhuwah,kita akan belajar bagaimana bersikap berlapang dada. Kerana ukhuwah, kita akan tahu bagaimana manisnya ukhuwah yg sebenar2nya....takbir!!! ALLAHU AKBAR!!!! ALLAHU AKBAR!!! ALLAHU AKBAR!!!!


“orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara, sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah,
supaya kamu mendapat rahmat.”

(surah al-hujurat:10)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages