HaRgAiLah SebUah PeRtEmUaN keRaNa Di SitU bErmULaNyA kEriNdUaN, hArgAiLah sEbUah PeRkeNaLaN kEraNa Di SitU teRukiRnYa kEikhLaSaN, hArgAiLah sEbUah pErSahAbAtAN kEraNa di SitU LahiRnYa pEngOrbAnAN, hARgaiLah sEbUah peRciNtaAN kEraNa Di siTu HadiRnya keSetiAaN, hArGaiLah kEseMuaNya keRaNa iA meRupAkAn RahMat DaRi TuhAn..

..KITA BERSAUDARA..

Monday, September 26, 2011

Jangan tiru Monyet

Lama sudah laman ini menyepikan diri. Tiba-tiba malam ini terasa sesuatu yang mendesak untuk dicoretkan sesuatu pada blog ni. Pernah dengar cerita pasal monyet?

Suatu petang, ada seekor monyet ni tengah bertenggek atas pokok kelapa. Tiba-tiba bertiuplah angin yang sangat kuat sehingga menyebabkan monyet tadi berpaut pada pokok dengan lebih kuat kerana takut jatuh ke tanah.

Selang beberapa ketika, angin tadi pun reda. Kemudian, angin bertiup syahdu. Atau bak kata orang, sepoi2 bahasa.
Monyet tadi sungguh selesa dan leka menikmati tiupan angin tersebut. Dan ketika itulah, monyet tadi terjelepuk ke tanah tanpa sempat dia berpaut lagi.

What's the moral from this story?

The moral is:
1. jangan suka rasa terlalu senang sehingga kita lupa bahaya yang bakal menimpa
2. jangan ambil mudah dalam sesuatu perkara
3. jangan lupa diri di waktu senang

Related nya dengan kehidupan, ia memberi pengajaran yang sangat besar untuk kita sebagai manusia walau modelnya hanyalah seekor monyet. Suka untuk aku mendatangkan cerita ini walaupun mungkin ramai di antara kita telah membacanya berulang kali. Cerita yang nampak santai namun punya makna yang tersirat dan dalam.

Kita sebagai manusia sekalipun, sering melakukan seperti apa yang ditunjukkan oleh monyet di atas. Waktu diuji Allah dengan kepayahan dan kesempitan, kita tanpa disuruh bermunajat panjang di tikar sejadah. Namun, lihatlah diri kita tika senang dan lapang. Kita merasa terlalu selesa sampai tidak sedar kita terlalu lalai dan akhirnya kita tersungkur terus. Lain keadaannya bila kita diuji dengan hebat, kita pada waktu itu berusaha memperbanyakkan ibadat dan sedaya mungkin cuba bertahan dari dipukul dugaan yang mendatang. Namun, bila senang melewati kita, kita terus melupakan apa itu "kesusahan". Inilah kealpaan kita. Kealpaan bagi mereka yang bernama insan.

Bukan menuding pada sesiapa. Walhal, ini adalah untuk peringatan bersama. Kerana kita yang bernama insan sering lupa dan alpa. Kita perlu pada mereka yang sentiasa sudi untuk mengingatkan. Bukankan Allah telah berfirman dalam Surah Al-Asr ayat 3:

"kecuali orang2 yg beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran"

Akhir kata, sentiasalah kita mengharapkan Allah di kala susah mahupun senang. Bukan hanya bila kita memerlukan pertolonganNya, kita mengahadap dengan penuh harap. Sebaliknya, ikhlaskanlah diri dalam mencintaiNya. Bukan hanya tika senang DIA diingati, bila sudah senang DIA kita jauhi. Bersama kita muhasabah dan berubah. Moga usaha kita yang tidak sebesar mana ini akan dipandang dan dinilai olehNya. Amin.


Tuesday, August 16, 2011

Kecewa? Nanti dulu…..


Siapa yang tidak pernah rasa sedih? Siapa yang tidak pernah kecewa? Rasulullah sendiri pernah rasa kecewa dan berkeadaan sangat sedih.Setiap orang diuji dengan pelbagai dugaan berbentuk perasaan. Sedih, resah, adakalanya gembira dan ketawa dan pastinya tidak mampu terlepas dari perasaan kecewa juga.

KECEWA. Satu perasaan di mana hadirnya mungkin kerana sesuatu yang diinginkan tidak dapat dimiliki seperti yang dibayangkan. Mungkin juga kecewa kerana kehendak hati tidak dapat dipenuhi.

Pernahkah anda mengalami situasi seperti ini?

“Aku sudah penat berdoa, tapi Allah tidak pernah memakbulkan doa dan permintaanku. Aku sudah penat”

Putus asa. Ya, jelas sekali rasa putus asa yang terzahir dari situasi di atas. Kadang-kadang sepertinya kita menyalahkan takdir pula. Sedangkan Allah mengatur segalanya sesuai dengan keperluan dan kebaikan hambaNya. Kerana hanya Pencipta tahu apa yang diperlukan dan terbaik untuk ciptanNya. Kadang-kadang apa yang kita mahukan tidak semestinya baik untuk kita. Dan banyak pula perkara yang tidak kita senangi itu sebenarnya adalah baik untuk kita. Sebagaimana penegasan Allah dalam kitabNya yang mulia:

Maksudnya: …. boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui. (surah Al-Baqarah:ayat 216)

Persoalannya, wajarkah kita untuk kecewa? Kecewa itu fitrah perasaan dan ia juga kadangkala perlu. Tetapi bagaimana pula kiranya kalau kekecewaan itu menyebabkan kita berani menuding jari menyalahkan takdir ketentuan Allah?

Mungkin ramai di antara kita frust bila setiap yang diimpikan tidak menjadi kenyataan. Lalu, kita kecewa dan sedih. Kita berdoa tetapi tidak kesemuanya ditunaikan. Kecewakah? Nanti dulu,sahabat. Tanyalah pada diri. Bukankah setiap yang kita miliki saat ini tidak semuanya kita minta daripada Allah. Tapi Allah dengan murah hati memberi sebelum kita minta. Allah tetap mengurniakan tanpa kita mengajukan kemahuan tersebut kepadanya.

Pernahkah kita minta pada Allah untuk dikurniakan oksigen untuk kita bernafas? Adakah kita setiap hari meminta izin daripada Allah untuk menggunakan kaki, tangan dan lain-lain anggota? Adakah kita minta supaya Allah meminjamkan mata untuk melihat,mulut untuk bercakap pada setiap hari? Besar kemungkinan jawapannya tidak, bukan?

Jadi mengapalah berkira andai baru sekali kita dibiarkan merasa kecewa. Bukankah ujian itu tanda sayangnya Allah pada hambaNya? Sebelum kecewa, nanti dulu. Berhentilah dan cubalah untuk berfikir kembali. Kenanglah segala nikmat yang Allah berikan sehingga tidak mampu kita kira apatahlagi untuk menyukatnya.

Jadi, tapislah kekecewaan kita supaya jangan kita melampaui batas dalam melayan rasa itu. Kekecewaan yang bermanfaat ialah kekecewaan yang membawa diri dan hati kita lebih dekat dan menyayangi Allah. Kekecewaan yang membahagiakan ialah di saat kekecewaan itu berjaya mengukuhkan keyakinan hati kita dalam mengimani qada’ dan qadar Allah.

Janganlah bersedih dan kecewa kerana di sebaliknya tersimpan kebahagiaan yang Allah hadiahkan sebagai hikmahnya.

Maksudnya: Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling Tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. [surah Ali Imran: ayat 139]

Wallahu’alam.

Sunday, July 3, 2011

Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Syaaban.


1. Malam Nisfu Syaaban

Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : "Telah datang Jibril a.s pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata , Ya Muhammad,pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilahdan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit !" Kata saya (Nabi Muhammad) :

"Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" Dia (Jibril) menjawab: "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."

Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca : "Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin.


2. Penukaran Arah Kiblat

Pada awal diwajibkan perintah solat kepada umat Islam, Rasulullah SAW dan para sahabat berkiblatkan Baitul Muqaddis. Ini telah menjadi satu kontraversi pada waktu itu. Umat Yahudi telah mendakwa bahawa agama mereka adalah benar dan diredhai oleh Allah SWT kerana umat Islam telah meniru arah ibadat mereka iaitu menghadap Baitul Muqaddis.

Umat Islam telah ditohmah dengan berbagai-bagai tohmahan dan ujian. Para Sahabat RA telah mengadu kepada Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW menyuruh mereka agar terus bersabar dengan ujian itu sehinggalah ada perintah baru dari Allah SWT. Allah SWT Maha Mengetahui dan Maha Mendengar tentang apa yang berlaku pada ketika itu. Allah SWT telah mewahyukan agar Rasulullah SAW mengadap ke Baitullah Kaabah.

Sebahagian ulamak sirah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap Baitullah pada 15 Syaaban semasa beliau mengimamkan solat. Sebahagian ulamak mengatakan pada solat Asar, ada yang mengatakan Maghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat Isya’. Rasulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke Baitullah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum.


3. Peperangan Bani Mustaliq (Muraisi’)

Bani Mustaliq ialah salah satu puak dari kaum Yahudi. Mereka telah merancang untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seorang sahabat dari puak badwi. Peperangan ini adalah turutan dari peperangan bani Quraizah, kaum yahudi yang telah dihalau oleh Rasulullah SAW keluar dari Madhinah. Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaaban, 5H. Pasukan kaum muslimin dapat melumpuhkan pasukan Bani Mustaliq.

Sebagian pasukan Bani Mustaliq ada yang ditawan, termasuklah salah seorang puteri pemuka Bani Mustaliq yaitu Barrah, yang nama lengkapnya adalah Barrah binti al-Harris bin Dirar bin Habib bin Aiz bin Malik bin Juzaimah Ibnu al-Mustaliq. Al-Harris bin Dirar, ayah Barrah adalah pemimpin Bani Mustaliq. Barrah telah menjadi tawanan perang milik Sabit bin Qais. Disebabkan Barrah ini seorang perempuan yang cerdik, ia meminta untuk dibebaskan dari Sabit bin Qais, setelah diadakan pembicaraan, Sabit bin Qais meminta tebusan yang mahal.

Tetapi, Barrah waktu itu langsung menemui Rasulullah SAW untuk membicarakan masalah tebusan bagi dirinya. Kemudian Rasulullah SAW pada waktu itu menyetujui membebaskan Barrah dan menebusnya dari Sabit bin Qais dan terus menikahi Barrah dan Rasulullah SAW mengganti nama Barrah menjadi Juwairiyah. Tindakan Rasulullah SAW ini telah memberi banyak faedah kepada umat Islam ketika itu, diantaranya ialah ramai dikalangan Bani Mustaliq yang memeluk Islam dan terpadamnya dendam permusuhan di antara umat Islam dan Bani Mustaliq. Juwairah meninggal dunia pada tahun 56H.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages